De beroemde Stadsfeestzaal van Antwerpen heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug. Vandaag is het de plek waar 6,5 miljoen mensen genieten van een unieke shoppingervaring, in een prachtig gerestaureerde omgeving die luxueuze grootsheid ademt. Maar oorspronkelijk deed het gebouw dienst als een grote feest- en tentoonstellingszaal.
Elke Antwerpenaar heeft mooie herinneringen aan de Stadsfeestzaal. De talloze tentoonstellingen, beurzen, bals, schoolfeesten en sinterklaasbezoeken zijn in het collectieve geheugen van de stad gegrift.
De bouw van de Stadsfeestzaal startte aan het einde van de 19de eeuw. Stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen creëerde het monumentale pand, dat 8 jaar én 400.000 Belgische frank later feestelijk werd ingehuldigd. Op 8 februari 1908 opende de Stadsfeestzaal haar deuren. In 1983 werd het gebouw officieel erkend als monument.
De ligging in het hartje van de Antwerpse binnenstad – pal in het midden van de Meir – maakte van de stadsfeestzaal een uniek bouwwerk. De rijke bouwkunst van dit grootse etablissement sprak vanaf dag één tot de verbeelding van inwoners en bezoekers van de koekenstad.
Doorheen de jaren eiste de tijd haar tol. Het gebouw raakte verouderd door het intensieve gebruik en moeizame onderhoud. In 2000 sloot de stad Antwerpen een overeenkomst met Multi Development om de stadsfeestzaal nieuw leven in te blazen. Dat kaderde in een grote revitalisatie van het Antwerpse winkelcircuit.
Dat verliep echter niet zonder slag of stoot. In december van 2000 vernielde een hevige brand de hele stadsfeestzaal. Enkel de monumentale trappen, de historische gevel en de stalen dakconstructie bleven overeind. Een lang traject van vergunningaanvragen vertraagde de heropleving van het pand.
In 2004 scheen er plots licht aan het einde van de tunnel. Multi Development verwierf het project voor de herbestemming van de Stadsfeestzaal en ging meteen aan de slag. Wat volgde was een knap staaltje van planning, visie, vakmanschap en intensieve arbeid.
Wist je dat…
… meer dan 2.000 vrachtwagens met aarde af en aan werden gevoerd bij de restauratie?
… er zelfs walvisbotten werden aangetroffen in de gewelven van de stadsfeestzaal?
… de totale restauratie maar liefst 3 jaar in beslag nam?
… het schilderen van de bladgouden ornamenten een monnikkenwerk was dat 1,5 jaar lang duurde?
In oktober 2007 was het eindelijk zo ver. De vernieuwde, glorieuze Shopping Stadsfeestzaal opende haar deuren voor het publiek. Het vormde het sluitstuk van een integraal winkelcircuit in de binnenstad. Met kwaliteitsvolle woongelegenheden en een flinke uitbreiding van de parkeergelegenheid erbovenop.
Tot op vandaag is Shopping Stadsfeestzaal een glinsterend baken in het hart van de stad. Een royaal monument waar elke Antwerpenaar terecht trots op is.